Ny mobil logo mars 2019

Ökande tillitsklyftor

Ökande tillitsklyftor i Sverige, läser jag på Forskning och Framstegs hemsida
"Unga (16–29 år), lågutbildade, arbetare och invandrare från länder utanför Norden litar i lägre grad på sina medmänniskor än andra." (Författare: Henrik Höjer, -18)
Vad betyder det för oss - dig och mig? Och för miljön - både social miljö och vår planet? En sådan vardaglig sak som att sortera sina sopor, bygger på att du har tillit, du tror på att dina grannar, "de andra" gör samma sak. Annars vore det ju ganska meningslöst, eller hur? När det blir svårare att tala med grannar, människor i butiken, blir det svårare att hjälpas åt och svårare att i samåka till jobbet tex. Det är också "lättare" att t ex råna en annan människa, om den människan är "någon annan", någon som man egentligen inte kan lita på - en "fiende". Många av oss känner själva igen att det är lättare för samvetet att vilja stänga Sveriges gränser gentemot flyktingar som kan kännas som en okänd massa av människor, medan det känns obehagligt att tänka sig att någon granne eller arbetskamrat, någon man känner och kan identifiera sig med, utvisas till en osäker och krigsdrabbad plats.
Socialkraft erbjuder workshops och Framtidsverkstäder för att exempelvis ideela föreningar, kommuner och företag ska nå de människor som behöver trygghet och känna samhörighet i sitt lokala samhälle såväl som medborgare i ett demokratisk samhälle.
                                               

Etiketter: tillit

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln